Drie redenen om airco's te onderhouden

Drie redenen om airco's te onderhouden

Een airconditioning is heerlijk tijdens de warme zomerdagen. Wil je zo lang mogelijk optimaal profiteren van de airco, dan is het belangrijk dat je deze goed laat onderhouden en jaarlijks controleert. Maar waarom eigenlijk? Wij hebben de drie belangrijkste redenen voor u een rij gezet.

Hier zijn drie belangrijke redenen: 

  1. Bacteriën, virussen en allergieën krijgen geen kans

Goed onderhoud aan de airco voorkomt ziekten en allergieën. De luchtvochtigheid in de ruimte speelt een grote rol. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 45% tot 60%. Een te lage luchtvochtigheid, lager dan de ideale 45 - 60%, kan zorgen voor een verminderde weerstand. Hierdoor zijn mensen vatbaarder voor bacteriën en virussen. 

Ook als je last hebt van allergieën moet de airco extra goed onderhouden worden. Hierbij is het reinigen van de luchtfilters belangrijk. Doe je dit niet, dan blijft er veel stof op het filter liggen. Hierdoor zal de airco minder goed werken én worden stofdeeltjes verspreid door de woning. Mensen met allergieën kunnen hierdoor sneller last krijgen.

 

  1. Geen nare luchtjes in huis

Een airco wordt voornamelijk in de zomer gebruikt, in de wintermaanden staat deze meestal uit. Stofdeeltjes en bacteriën gaan dan in de airconditioning zitten en gaan zich ophopen. Wanneer je de airco dan na lange tijd weer aanzet, dan kan de lucht verontreinigd worden met nare luchtjes. Daarom is het goed om de airco te reinigen als deze een langere tijd heeft uitgestaan. Laat eventueel ook het koelmiddel weer bijvullen. 

 

  1. Minder energieverbruik

Wanneer je jouw airco niet goed onderhoudt, dan zal de airco steeds minder goed werken. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van de airco en zorgt voor een blijvend energiezuinige werking. Zo geniet je altijd van gezonde, frisse lucht. 

 

Tips voor onderhoud en schoonmaak

Puur Klimaat Comfort neemt onderhoud aan je airconditioning en klimaatsysteem volledig uit handen. Maar natuurlijk kun je zelf ook een aantal dingen doen aan het onderhoud en de schoonmaak van de airco. Kijk het apparaat regelmatig na of je niets geks ziet en maak het een paar keer per jaar schoon. De filters aan de binnenzijde kun je met een stofzuiger schoonmaken. Let er wel goed op dat dit alleen geldt voor de buitenkant van de filters en niet voor de binnenkant. Wanneer je aan de binnenkant van de filter zuigt, dan trekt het stof door het filter heen. Dit kan schadelijk zijn voor de airconditioning of het ventilatiesysteem. Als de filters heel vies zijn, dan kun je deze voorzichtig afspoelen met lauwwarm water.

Groter onderhoud dient uitgevoerd te worden door een erkend installateur zoals Puur Klimaat Comfort. Bij dit ondehoud wordt bijvoorbeeld het koelmiddel bijgevuld. Bij gebruik verliest de airco namelijk een kleine hoeveelheid van dit middel. Te weinig koelmiddel kan de werking van het apparaat beïnvloeden. Daarnaast controleren wij uiteraard of de airco nog naar behoren werkt. 

Veel airco's beschikken over een zelfreinigingsfunctie die je eenvoudig kunt aanzetten. De eigen ventilator maakt de binnenunit zelf schoon wat vocht- en stofophoping tegengaat. Erg handig, toch?